Turul celor 3 capitale – Moscova, Novgorod & Sankt Petersburg

11 zile

Programul excursional de pelerinaj doreşte să prezinte Rusia profundă, cea care încă duce mosterinea Bizantina a ortodoxismului. Vom descoperi o istorie complexă şi influente europene ale caracterului şi spiritualităţii religioase ruseşti. Vom cunoaşte pe traseu atât personalităţile clerice influente ale Rusiei, precum Patriarhul Nikon, dar şi sfinţi, precum Sf. Xenia, Sf. Matroană, Sf. Serafim de Sarov, Sf, Vasilie cel Blajin, dar şi personalităţi politice ce au marcat istoria lumii, precum Petru cel Mare, Ekaterina a II-a şi mulţi alţii.

Oraș de plecare

Moscova

Servicii incluse

Cazare 10 nopți cu mic dejun (2 nopți în Moscova; 2 nopți în Diveevo; 1 noapte în Serghiev Posad; 1 noapte Velikyi Novgorod; 4 nopți în Sankt Petersburg)
Bilete tren Moscova - Sankt Petersburg
Transferurile menționate în itinerariu
Excursii conform itinerariului
Bilete de muzeu (cut-the-line) conform itinerariului
Ghid acreditat vorbitor de limbă română

Servicii neincluse

Taxa consulară pentru viza Federația Rusă
Asigurare medicală de călătorie
Bilet avion
1
Ziua 1: Moscova

Aterizare Moscova, transfer la hotel cu însoțitor vorbitor de limbă română. Cazare și cină de bun-venit.

Ziua 1: Moscova
2
Ziua 2: Moscova

Mic dejun la hotel. Moscova este una dintre cele mai mari metropole din lume, o capitală mondială dar şi o destinație turistică foarte bogată. Moscova găzduiește sute de Catedrale, biserici și mănăstiri. În prima zi excursională vom vizita lăcașele de cult din Piața Roșie. După prânz vom intra pe teritoriul Kremlinului ca să vizităm faimoasa Piață a Catedralelor. Aici se află cinci din cele mai de seamă catedrale ale Capitalei, iar cea mai veche și cea mai importantă din ansamblul eclezial, este catedrala Adormirii Maicii Domnului. În caterală au fost încoronați principii și tot aici au fost înmormântați mitropoliții și patriarhii bisericii ortodoxe. Se spune că în secolul al XIV-lea, mitropolitul Petru i-a sugerat lui Ivan I să ridice la Moscova o catedrală asemănătoare celei închinate Adormirii Maicii Domnului din orașul Vladimir, prezicându-i că dacă o va construi, Moscova va aduna în jurul ei toate pământurile ruse. În 1326 a început construcția acestei catedrale și un an mai târziu, Moscova a devenit capitala principatului Vladimir-Suzdal și apoi a Rusiei. Cina şi cazare la Moscova.

Ziua 2: Moscova
3
Ziua 3: Moscova

Micul dejun la hotel. Excursie panoramică cu autocarul, oprire la Catedrala Hristos Mântuitorului şi Mănăstirea Pocrovsk unde se află moaștele Cuv. Matroană de la Moskova. După prânz vom vizita Galeriile Tretiakov unde sunt expuse picturile Cuv. Andrei Rubliov și colecția de icoane rusești medievale. Galeria Tretyakov este cel mai vizitat muzeu din Moscova, aici se pot găsi peste 1.300 de lucrări, printre care mozaicuri, peisaje, portrete și pictură istorică. Cină şi cazare la Moscova.

Ziua 3: Moscova
4
Ziua 4: Moscova

Micul dejun la hotel. Vom călători cu autocarul spre mănăstirea Diveevo, traversând celebrul Inel de Aur prin localitatea Vladimir. Inelul de Aur al Rusiei este un inel de orașe la nord-est de Moscova. Aceste orașe străvechi au jucat un rol important și în formarea Bisericii Ortodoxe Ruse şi păstrează memoria celor mai importante și semnificative evenimente din istoria medievală a Rusiei. Inelul de Aur include tradițional opt orașe: Serghei Posad, Pereslavl-Zalesski, Rostov Veliki, Iaroslavli, Kostroma, Ivanovo, Suzdal, Vladimir, aceste localități sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Prânz, cină și cazarea Diveevo.

Ziua 4: Moscova
5
Ziua 5: Mănăstirea Diveevo

Micul dejun la hotel. Diveevo este una dintre cele mai venerate mănăstiri ale Rusiei, mai ales datorită Sf-lui Serafim de Sarov ce a slujit ca stareț în Diveevo. Nu departe de Mănăstirea Diveevo, se afla şi izvorul tămăduitor din Sarov unde mulţi pelerini, pe urmele Romanovilor, se scaldă pentru sănătate. Prânz, cină și cazarea la hotel Diveevo.

Ziua 5: Mănăstirea Diveevo
6
Ziua 6: Scaunul Patriarhal al Rusiei - Lavra Sfintei Treimi

Micul dejun. Plecare matinală spre Scaunul Patriarhal al Rusiei – Lavra Sfintei Treimi. Mănăstirea a fost ctitorita de unul dintre cei mai venerați sfinți ruși, Sf. Serghie de Radonezh în 1337. Mănăstirea din Serghiev Posad – Lavra Troitse-Serghieva este cea mai mare mănăstire a Bisericii Ortodoxe Ruse și sediul Patriarhiei Rusiei. Complexul este inclus în Patrimoniul mondial UNESCO și este unul dintre cele mai bine conservate complexe mănăstirești fortificate. Exteriorul mănăstirii se distinge prin ansamblul său bogat de cupole multicolore, iar interiorul este decorat cu icoane și artefacte medievale. Cina şi cazare la Serghiev Posad.

Ziua 6: Scaunul Patriarhal al Rusiei - Lavra Sfintei Treimi
7
Ziua 7: Veliky Novgorod

Mic dejun. Plecare spre Veliky Novgorod. Novgorod este unul dintre cele mai vechi orașe slave. Cronicile menționează Novgorodul pentru prima oară în 859, când era deja un important punct de reper pe drumul comercial spre Bizanț. Veliky Novgorod este cel mai important centru politic medieval al Rusiei, fiind capitala Cnezatului Novgorodian care apoi s-a dezvoltat în Imperiul Rus. Orașul este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cazare și cină Velikyi Novgorod.

Ziua 7: Veliky Novgorod
8
Ziua 8: Novgorod

Mic dejun. Tur panoramic Velikyi Novgorod. Ca fiecare capitală rusească, în centrul orașului Novgorod, așezat pe râul Volkhov, se găseşte bastionul şi castelul cneazului, Kremlinul Novgorodului. În interiorul Kremlinului Novgorodului se alfă Catedrala Sf. Sofia, dar şi Monumentul statalității ruse ce înfățișează cei mai importanți reprezentanți conducători ai Rusiei de la Ivan cel Groaznic la Petru cel Mare. Plecare spre Sankt Petersburg. Cazare și cină Sankt Petersburg.

Ziua 8: Novgorod
9
Ziua 9: Sankt-Petersburg

Mic dejun. Deși Sankt-Petersburg nu mai este capitala Rusiei încă din 1917, Petersburgul rămâne capitala culturală a Rusiei. Orașul găzduiește mii de obiective artistice, arhitecturale, istorice și religioase. Datorită palatelor și catedralelor sale, precum celebra Catedrala pe Sângele Vărsat sau Palatul de Iarnă, toată suprafața centrului orașului este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu siguranță, ambasadorul orașului este Ermitajul, unui dintre cele mai faimoase și importante muzee de artă din lume, reședința Romanovilor și centrul politic al Rusiei timp de 200 de ani. Petersburgul este cu adevărat o bijuterie cu o poveste de spus pentru orice vizitator. Prânz și cină, cazarea la Petersburg.

Ziua 9: Sankt-Petersburg
10
Ziua 10: Sankt-Petersburg

Micul dejun. Plecarea spre orașul Priozersk. Deplasare cu vaporul spre Valaam. Mic dejun. Vizitarea Mănăstirii Valaam:, plecare de pe Insula Valaam spre Priozersk. Mănăstirea Valaam a fost ctitorită în secolul XIV și a reprezentat mereu un refugiu pentru călători, artiști și enoriași. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari mănăstiri și centre monahale din Rusia. Numele ”Valaam” înseamnă în limba finlandeză ”ținutul înalt”. După 1970, mănăstirea și-a consolidat poziția de centru spiritual, dar și de destinație turistică. Situat pe malul lacului Joujarvi, peisajul este unul de vis și având o autostradă și un aeroport în apropiere, Noul Valaam găzduiește annual sute de vizitatori. Prânz, cina, cazare Sankt Petersburg.

Ziua 10: Sankt-Petersburg
11
Ziua 11: Peterhoff

Mic dejun. Vara, ce se află la 15 km de Petersburg. La gura Golfului finic se găsește Peterhoff, unul dintre cele mai impresionante palate și parcuri din lume. Complexul este celebru pentru sutele de statui suflate cu aur, fântânile sale arteziene tematice spectaculoase și pentru vegetația parcului amenajată în stil geometric franțuzesc. Obiectivele principale ale complexului sunt Palatul Petrodvoreț și Parcul Superior. Piesa centrală și cea mai impresionantă a parcului este ansamblul statuar ce îl înfăţişează pe personajul biblic, Samson, într-o luptă tensionată leul. Palatul este are vedere către Marea Baltică și este contstruit în stil neoclasic.

Ziua 11: Peterhoff
Sankt Petersburg – capitala imperială a Rusiei
Sankt Petersburg – capitala imperială a Rusiei

Faimosul oraș portuar a fost ctitorit de Petru cel Mare în 1703, rivalizând la scurt timp cu orice capitală din lume pentru frumusețea și bogăția sa. Petersburg a devenit încă de la construcție capitala noului Imperiu Rus, o fereastră spre Europa, ce urma să dea o nouă direcție Rusiei Bizantine.

În cursul său de-a lungul orașului, isitat Neva formează sute de canale și răuri afluente, separând orașul intr-un adevărat arhipelag, din acest motiv fiind asemănat cu orașe precum Veneția sau Amsterdam. Insulele orașului sunt unite prin zeci de poduri, mobile și staționare, de dimensiuni mari și mici, oferind o atmosferă unică, iar priveliștile orașului sunt spectuaculoase în fiecare lună a anului, fie vara în timpul Nopților albe, fie iarna.

Deși Sankt-Petersburg nu mai este capitala Rusiei încă din 1917, Petersburgul rămâne capitala culturală a Rusiei. Orașul găzduiește mii de obiective artistice, arhitecturale, istorice și religioase. Datorită palatelor și catedralelor sale, precum celebra Catedrala pe Sângele Vărsat sau Palatul de Iarnă, toată suprafața centrului orașului este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu siguranță, ambasadorul orașului este Ermitajul, unui dintre cele mai faimoase și importante muzee de artă din lume, reședința Romanovilor și centrul politic al Rusiei timp de 200 de ani. Petersburgul este cu adevărat o bijuterie cu o poveste de spus pentru orice vizitator.

Moscova – metropola Nordului
Moscova – metropola Nordului

Moscova este capitala și cel mai mare oraș al Rusiei. Cu o populație de 17 milioane de locuitori, este cea mai mare metropolă a Europei, dar si cea mai nordică metropolă din lume. Deasemenea, acest megapolis se distinge prin bogăția sa, fiind unul dintre cele mai scumpe orașe ale lumii, dar și una dintre cele mai dezvoltate economii urbane.

Obiectivele turistice principale ale Moscovei se află chiar în centrul orașului și sunt Piața Roșie și Cetatea Kremlinului. Faimoasa cetate medievală și frumoasa piață sunt unele dintre cele mai atractive obiective turistice din lume și incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Piața Roșie deasemenea găzduiește și alte obiective celebre, precum Biserica Vasile Blajinul, Magazinul GUM, Mausoleul lui Lenin sau Flacăra veșnică. Astăzi, Kremlinul, este centrul politic și decizional al celei mai mari țări de pe planetă.

O altă atracție a metropolei este celebrul Ring de Aur, care este constituit dintr-o rețea de orașe medievale, precum Serghiev Posad, Vladimir, Yaroslavl, ce înconjoară orașul ca un inel. Orașele au fost contruite între secolele XII-XV și au avut un rol foarte important în istoria Rusiei, dar și în formarea creștinătății slave. Ringul de Aur a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Moscova reflectă caracterul fascinant al Rusiei, impresionând prin dimensiunile sale excepționale, bogăție și moștenire culturală.

Velikyi Novgorod
Velikyi Novgorod
Visa Kalinka